Festivalul international al trabucurilor, care are loc anual in Cuba, a reunit la aceasta editie peste 200 de comercianti, din peste 50 de tari, fascinati de trabucuri cubaneze rulate manual in diferite forme si marimi.
Desi de curind guvernul cubanez a dat o lege care interzice fumatul in locurile publice, cu aceasta ocazie au fost acordate permise speciale pentru toti vizitatorii prezenti la eveniment.
Printre vizitatorii veniti cu interese comerciale se afla si fiica presedintelui Basescu, care detine un magazin de trabucuri in Bucuresti. “Sintem aici pentru a le spune oamenilor ca nu este vorba despre o dependenta, ci despre un mod de viata.
Este un lux, o relaxare pentru sfirsitul unei zile grele”, a declarat Ioana Basescu Marin, care se afla la Havana impreuna cu sotul ei, Bodo de la Proconsul.
Sute de muncitori, majoritatea femei, pot fi vazuti pe durata evenimentului asezati unul linga altul de-a lungul unei mese si invirtind, cu o viteza ametitoare, zeci de trabucuri pe ora. “Este atit de autentic. Cind intri intr-o fabrica in care trabucurile sint facute de masini, nu ai aceeasi senzatie.
Cuba a produs, incepind din secolul 18, cele mai multe dintre trabucurile de lux existente la ora actuala in lume”, marturiseste Lars Kornbech, care vinde produse din tutun la Copenhaga, in Danemarca. Marci cubaneze ca “Montecristo”, “Cohiba”, “Hoyo de Monterrey” sau “Romeo y Julieta” se numara printre cele mai bune tigari de foi din lume, noteaza Associated Press.
Festivalul, aflat anul acesta la a saptea editie, mai contine si competitii, receptii si vizite la plantatiile de tutun, iar in ultima zi insusi Fidel Castro va da autograf pe un trabuc. Desi presedintele cubanez s-a lasat de fumat in urma cu mai multi ani, trabucurile sint considerate ca facind parte din traditie si nici aspectul economic - 300 de