La sectiunea 6 a ordonantei s-a dispus infiintarea administratiei Fondului Cultural National (FCN), adica subventionarea partiala a unui fond extrabugetar, conceput de MCC special pentru promovarea valorilor culturale romanesti, inca din anul 1998. Reprezentantii societatii civile au contestat legitimitatea unei hotariri adoptate fara dezbateri preliminare, iar ministerul si-a recunoscut greseala. ?Este pentru prima data cind eu, personal, am incalcat legea?, a spus ministrul Mona Musca. Totusi, daca nu profitau de ocazia de a introduce administratia FCN intr-o ordonanta mai mare, ?stateam si acum si discutam cu totii despre cum am fi putut face finantari?, a adaugat ministrul.
Teoretic, orice artist are acces la finantari de la FCN, prin participarea la o selectie de proiecte, in functie de evenimentul pe care Fondul a decis sa-l subventioneze. Artistii spun insa ca pina in prezent majoritatea licitatiilor Fondului au fost cistigate de institutii publice sau uniuni de creatie.
De aceea, ei au solicitat ministerului transparenta in conceperea si aplicarea metodologiei de functionare a FCN. ?In acest fel, s-ar putea echilibra competitia neechitabila dintre sectorul independent, cel fara subventii si prioritati de finantare din bani publici, si institutiile publice si organizatiile de utilitate publica, care au sustinere directa din partea MCC?, a spus Irinel Anghel, reprezentanta Asociatiei Pro Contemporania.
Artistii cer surse alternative de finantare
Cosmin Manolescu, directorul Fundatiei Proiect DCM, nu este insa de acord cu propunerea ministerului de a transforma FCN in singura sursa de finantare pentru proiecte culturale. In asentiment cu Rarita Szakats de la Fundatia AltArt si Mihai Mihalcea de la Asociatia Solitude Project, Manolescu a propus infiintarea unor fonduri diferite de finantare, in functie de caracteristicile cu