Daca in Bucuresti se concentreaza aproape toate companiile puternice din domeniul IT, zonele precum sudul Munteniei si al Moldovei au fost abandonate de investitori. CRISTIAN IONITA
CONCENTRARE. Bucurestiul a reusit sa adune crema programatorilor romani Studiul "Geografia industriei romanesti de software si servicii IT", elaborat de Asociatia Patronala a Industriei de Software si Servicii (ANIS), evidentiaza mentinerea unei puternice concentrari in Bucuresti acestei industrii. Cu exceptia catorva orase, restul tarii a fost abandonat de investitorii.
ANIS a analizat cifrele raportate in anul fiscal 2003 de firmele care activeaza in acest domeniu. In capitala sunt localizate peste 3.000 de societati de software si servicii (36% din numarul total), in care lucreaza 11.300 de angajati (45% din total) si care realizeaza venituri de 480 de milioane de dolari, adica 63% din cifra de afaceri totala a industriei.
DECALAJ. Desi se situeaza la o mare distanta fata de Capitala, o serie de judete se detaseaza prin volumul important de activitate. Judetele care, in 2003, au insumat peste 10 milioane de dolari sunt: Timis, Cluj, Iasi, Brasov, Prahova, Constanta, Sibiu si Mures.
Se poate vorbi de un puternic decalaj regional in localizarea industriei de software si servicii. La polul opus se afla judetele din sudul Munteniei si al Moldovei, in care veniturile totale nu depasesc un milion de dolari, iar personalul se cifreaza la cateva zeci de salariati: Olt (45 pers., 0,72 mil.$), Calarasi (47 pers., 0,67 mil.$), Ialomita (39 pers., 0,64 mil.$), Teleorman (37 pers., 0,63 mil.$), Vaslui (27 pers., 0,34 mil.$).
ZONE. O imagine sugestiva asupra decalajului dintre zonele geografice este data si de raportarea veniturilor industriei IT la populatie. Astfel, in Bucuresti, fiecarui locuitor ii revin 216 dolari din cifra de afaceri, iar 5 din 1.000 de l