Cea mai mare librarie din Constanta, „Eminescu“, s-a transformat intr-un magazin, „Leonardo“. La Cimpina si Tirgu Jiu nu mai exista decit cite o singura librarie. Potrivit specialistilor in marketing, librariile de stat dispar deoarece persoanele care le gestioneaza n-au habar de comertul cu cartea.
Un alt motiv este ca librariile nu pot plati chirii mari, astfel ca isi pierd spatiile, care sint concesionate pe ani de zile unor firme mai cu dare de mina. Cu toate astea, in Galati, unde nu mai exista nici o librarie de stat, au aparut librarii particulare, fiindca totusi comertul cu carte este profitabil, numai sa fie facut de profesionisti.
In orasele mai mici in care librariile au disparut, cine vrea sa cumpere carti recurge la Internet sau asteapta vremuri mai culte.
Inainte de 1990, Centrul National de Librarii functiona ca un angrosist national: cumpara cartile de la edituri si le vindea centrelor judetene, care aveau magazinele de desfacere. El s-a divizat in ’90 in Compania Nationala de Librarii Bucuresti si centrele nationale judetene, pentru ca acestea au decis sa ia cartile direct de la edituri, datorita comisionului practicat, mult mai mic.
Asa au aparut Centrele Nationale din Suceava, Tirgu-Mures, Baia Mare, Bistrita, Dolj, Olt s.a.
„Eminescu“, transformat in „Leonardo“
Aceasta dezintegrare a condus la inchiderea multor librarii, in special din tara. La Constanta, cea mai mare librarie, „Mihai Eminescu“, a devenit azi un magazin, „Leonardo“. In Cimpina si Tirgu-Jiu nu exista decit o singura librarie, iar in orasele din sudul tarii, cum ar fi Alexandria, Slatina sau Slobozia, se vinde foarte putina carte.
O multime de orase importante din Romania au ramas complet fara librarii: Gaesti, Zimnicea, Turnu-Magurele, Cimpulung Muscel, Busteni, Breaza s.a.
„Una dintre cauzele ne