Turcii sint, deocamdata, mindri ca au scapat de sase zerouri din coada lirei. Chiar daca o vreme au avut probleme la impartiri. Si chiar daca, episodic, unii s-au mai fript. Dupa 20 de ani de cresteri galopante de preturi, inerentele rotunjiri n-au mai contat. Tinta de inflatie pe anul acesta este mai mica decit a Romaniei. Turcia este insa una dintre povestile de succes.
In cazurile in care denominarea s-a facut fara ca economia sa fie pregatita, moneda noua a avut efectul invers fata de cel scontat. In Argentina, a provocat un val de falimente. Brazilienii a trebuit sa repete denominarea de sase ori, ajungind sa taie, in total, 18 zerouri. Incepind de miine, devine obligatorie prima etapa a denominarii in Romania - afisarea paralela a preturilor.
„Cotidianul“ va va tine la curent.
La putin timp dupa introducerea „lirei grele“, un turc a mincat o placinta de 10.000 de dolari. Patiserul a taiat doar trei din sase zerouri ale vechiului pret, de 1.400.000 de lire. Pacalitul a platit cu cardul.
Intrebat a doua zi de banca daca intr-adevar a cheltuit atitia bani, Kerim Bey a raspuns: „Am cumparat doar o placinta“. Stirea a aparut in ziarul turc ‘’Sabah’’, la inceputul anului.
„Cit inseamna in lire vechi?“
Unei mari parti a populatiei i-a fost greu sa se adapteze si sa calculeze. „Cit inseamna asta in lire vechi?“ era intrebarea de pe buzele multora. Lirele noi, in schimb, nu au fost folosite aproape deloc in primele zile. Si mai greu le-a fost turcilor sa se obisnuiasca cu subdiviziunea lirei: kuru. Turcia este, totusi, o poveste de succes.
Rotunjirile de preturi au fost atit de mici incit restul performantelor economice le-au compensat, facind ca tinta de inflatie pentru anul acesta sa fie revizuita in jos: de la 8% la 6,3%. Dupa 20 de ani de inflatie galopanta, turcii vad in lira noua un motiv