SANATATEA ADULTULUI La Spitalul de Ortopedie Foisor a fost introdusa o tehnica moderna de protezare a vertebrelor, folosita in mod curent in Occident. DANIELA SONTICA
Hernia de disc, boala a coloanei vertebrale, apare in urma disfunctiei moleculelor de colagen, care, prin imbatranire, nu mai pot "hrani" discul intervertebral, provocandu-i leziuni. Principala cauza a bolii este sedentarismul. Mecanismul prin care se produce hernia de disc este explicat de medic primar ortoped Traian Ursu, seful Sectiei Ortopedie Traumatologie de la Spitalul de Ortopedie Foisor si membru al Societatii Europene de Chirurgia Coloanei: "Comparati discul intervertebral cu o anvelopa care incepe sa piarda aer! Cele doua vertebre se vor apropia mai mult una de cealalta, aparand o instabilitate, care provoaca durere. In timp, se va produce o fisura orizontala, o butoniera sau se rupe partea posterioara a discului. Aceasta ultima faza este cea mai grava. Nucleul discului ajunge la nivelul canalului medular, provocand paralizia".
Patru centimetri Metoda "clasica" de chirurgie consta in indepartarea partii afectate a vertebrei si introducerea unei grefe de os prelevata din alta parte a corpului. Durerea dispare, dar se produce o destabilizare a coloanei in partea posterioara, suprasolicitand celelalte segmente vertebrale. Vertebra operata devine imobila, iar in timp se deterioreaza.
Aceasta tehnica nu se mai foloseste de mult in Occident, fiind inlocuita cu un nou tip de interventie chirurgicala. Noul tip de operatie, realizat la Spitalul Foisor prin parteneriatul dintre compania Johnson & Johnson si dr. Traian Ursu, se face printr-o tehnica minim invaziva, cicatricea avand cam patru centimetri.
"Protezarea incearca sa imite miscarea naturala a discului intervertebral prin introducerea in coloana a doua discuri din cobalt-crom si titan, foarte bine slefu