Ministerul Afacerilor Externe se pregateste de una dintre cele mai serioase primeniri de dupa caderea comunismului. Surse bine informate ne-au declarat ca, in sfirsit, MAE va scapa de “dinozaurii” din ambasade si din directiile generale ale institutiei. Curatenia va lua sfirsit inainte de inceperea noului an diplomatic, adica la 1 septembrie.
Pina la vacanta diplomatica din vara, la misiunile Romaniei vor aparea oameni noi, alesi pe criterii de competenta.
“Frinarii” diplomatiei romanesti vor fi retrasi: unii in centrala, altii scosi direct la pensie. Ei au constituit, apreciaza sursele noastre, o piedica pentru afirmarea Romaniei pe plan international.
Primenirea MAE, o decizie irevocabila
Multi dintre actualii diplomati sint slab pregatiti, avind la activ doar o scoala de partid si un dosar beton. Numerosi diplomati s-au calificat dupa ureche, la “locul de munca”, trimiterea la post fiind, in prea multe situatii, o rasplata pentru serviciile aduse diverselor formatiuni politice de la putere.
Decizia de primenire a MAE este irevocabila, sustin sursele citate, pentru ca la presedintele Traian Basescu nu mai merge ca la Ion Iliescu si la Emil Constantinescu. Cu alte cuvinte, rugamintile telefonice de genul “lasa-l, ca il stiu de pe “vremuri”, e un cadru de nadejde”, nu functioneaza, asa cum se intimpla la Ion Iliescu.
Iar Basescu nu are sensibilitati de genul celor pe care le avea Emil Constantinescu, care traia permanent cu teama ca, daca va opera schimbari in ambasade, se va spune “ca cederizam”.
Scoaterea la pensie va fi facuta conform legii pentru ca multi dintre diplomatii romani au implinit de mult virsta la care ar fi fost normal sa cedeze locul altora mai tineri si, de cele mai multe ori, mai bine pregatiti. In plus, multi dintre ambasadori sint si la finalul mandatului de patru ani.
@