...Un privilegiu de exceptie, oferit drept Martisor de Tvr1, intr-o seara de luni, la o ora de foarte buna audienta...
Un dar superb, concretizat prin lansarea "pe sticla" a unui film semnat de insusi Liviu Ciulei (cu imagini remarcabile datorate lui Viorel Sergovici, montajul - Sebastian Chelu, redactor: Doina Teodoru). Un regal care semnifica revenirea, dupa aproape... 40 de ani, a maestrului Ciulei pe teritoriul Filmului. Acel Ciulei caruia cinematografia romaneasca ii datoreaza "Premiul pentru regie" obtinut la prestigiosul Festival International de film de la Cannes, pentru antologica pelicula Padurea spanzuratilor, realizata dupa proza lui Liviu Rebreanu. De atunci, adica din 1965, nici o productie romaneasca nu a mai obtinut acest mult ravnit trofeu!
Nascut la Bucuresti pe 7 iulie 1923, Ciulei se indreapta, constient de "chemarile" sale, spre Conservatorul de Arta Dramatica, iar apoi spre Facultatea de Arhitectura din Bucuresti, unde isi absolva studiile cu "brio". De fapt, cariera lui incepe inca din facultate, atunci cand, la numai 23 de ani, fiind student la Arhitectura, semneaza regia si decorurile la piesa Poveste stranie.
Despre aceasta exceptionala cariera este vorba in "documentarul" prezentat luni seara, pe Canalul 1 al Tvr. Cu nefireasca sa modestie, cu sfiala de adolescent, care nu l-a parasit nici azi, cand este considerat, pe buna dreptate, "unul dintre artistii care au contribuit in mod esential la dezvoltarea miscarii teatrale a secolului 20", Ciulei isi infatiseaza in acest film "doar" cariera de scenograf. Pornind cu anii de tinerete, filmul ne prezinta schite de decor, decoruri realizate ori scene din piesele si filmele la care Ciulei a realizat scenografia. Numai ca, infatisandu-si realizarile din acest domeniu, Ciulei nu are incotro, nu are cum sa-si ocoleasca cealalta... fateta: Ac-torul. Ba si mai mult: actorul indru