Cartofi cu marar uscat.
Ingrediente: 450 g cartofi, marar uscat maruntit, sare cu gust de usturoi, 300 ml lapte, 25 g unt, marar proaspat pentru decorat.
Mod de preparare:
Spalati cartofii, stergeti-i cu un servet de bucatarie, taiati-i felii groase de 5 mm si asezati-i straturi-straturi intr-o forma mai mare termorezistenta.
Presarati peste fiecare strat de cartofi cam o jumatate de lingurita cu marar uscat si o jumatate de lingurita cu sare.
Cand s-a umplut forma, turnati peste cartofi laptele, in asa fel incat sa patrunda peste tot.
Taiati untul cubulete si presarati-l peste feliile de cartofi. Dati-i la cuptor, intre 45-60 de minute, ca sa se rumeneasca frumos si serviti-i fierbinti.
De retinut: In aceasta reteta se recomanda mararul uscat, pentru ca, stand asa de mult la cuptor, cel proaspat ar putea s-arate mai putin apetisant. In schimb, puteti decora cartofii cu marar proaspat chiar inainte de a-i servi. Inainte de a-ncepe sa pregatiti cartofii, incingeti cuptorul la 175gr..
Pesto
Ingrediente (pentru 1/2 l de sos): 750 ml frunze de busuioc intregi (masurate intr-un recipient gradat), 1/3 ceasca de cafea seminte de pin, 100 g parmezan, 3 catei de usturoi zdrobiti mai mare, 115 ml ulei de masline, sare, piper negru.
Mod de preparare:
Luati o ceasca de cafea si umpleti-o pana la 1/3 cu seminte de pin. Masurati apoi - intr-un recipient gradat - 750 ml de frunze de busuioc.
Curatati usturoiul si tocati-l nu prea marunt, in asa fel incat sa-l puteti mixa fara dificultate, si dati parmezanul pe razatoarea mare.
Spalati busuiocul si puneti-l in bolul robotului de bucatarie. Adaugati semintele de pin, usturoiul si parmezanul ras si, la sfarsit, sarea si piperul.
Mixati-le pe toate pana ce obtineti o pasta omogena. Adaugati, putin cate putin, uleiul, turnati pesto-ul intr-un borc