Dupa ce in numarul trecut al revistei ati luat cunostinta de cauzele care duc la caderea parului si modul in care puteti sa va autodiagnosticati singuri, in numarul de fata va recomandam cateva mijloace naturale menite sa combata seboreea, eczemele si sa tonifice parul: frectii, bai, spalaturi locale executate cu plante, uleiuri, esente, tincturi si produse apiterapeutice.
Efectul lor este strict conditionat de o alimentatie foarte bogata in vitamine si saruri minerale, de o viata igienica, fara excese (tutun si alcool), de practicarea sportului ori a plimbarilor indelungate, de respiratii si relaxari.
1. Bai
Frunze si radacini de urzica - combat seboreea si matreata, tonifica parul. Pentru amestec se utilizeaza 10 parti de frunze uscate si 90 de parti de radacina uscata (raport de o lingura la trei linguri). Se face o infuzie (apa clocotita se toarna peste planta) de 2 linguri amestec la 1 l de apa. Se clateste parul, frictionandu-se in acelasi timp radacina. Se lasa zece minute sa actioneze, fara ca parul sa fie sters.
Foi de nuc - 200 g frunze proaspete de nuc la o cana de apa; se face o infuzie cu care se clateste parul, frictionandu-se in acelasi timp radacina. (La 2 l de apa se pun cinci linguri de supa pline varf cu frunze de nuc.)
Radacina de brusture si iarba mare - decoct (fierbere) preparat din 3 linguri de planta la o jumatate litru de apa. Se lasa sa fiarba incet 30 de minute. Se clateste parul si se frictioneaza.
2. Tincturi
Salvia - 20 g de frunze, macerate 8-10 zile in 100 ml alcool. Tinctura se pune pe un tampon de vata si se frictioneaza puternic radacina parului. Apoi se face o frectie puternica pe tot capul, cu ajutorul unui prosop. Se lasa sa se zvante, apoi se perie parul cu o perie aspra.
Sovarv - se prepara o tinctura din 20 g de planta (o lin