"Intrebarile pe care le-am pus merita un raspuns".
Doamnei Mona Musca, Ministru al Culturii si Cultelor, Domnului Radu Prisacaru, Prefect al Judetului Iasi
De 15 ani, in pofida protestelor individuale sau concertate la adresa inertiei din institutiile culturale ale Iasului, in orasul nostru nu s-a schimbat in esenta nimic. Nu vom reaminti aici intreaga lista de reprosuri adresate, de-a lungul timpului, administratiei culturale locale. Ar fi prea lunga. Vom aminti doar ca discrepanta dintre potentialul cultural al urbei si vizibilitatea de care se bucura comunitatea artistica este dureros de mare. Si aceasta vine, o spunem transant, in primul rand din proasta gestionare a resurselor de catre functionari, pentru care spiritul clientelar, micul aranjament si mentalitatea de sinecurist sunt pilonii politicii culturale. Ei au transformat Iasul intr-o citadela a festivismului nationalist ieftin si a injghebarilor culturale, menite sa justifice mai degraba protocoalele post festum si bifarea unor rubrici, intr-un raport de activitate.
In afara catorva initiative private (Editura Polirom s.a.) sau ale unor organizatii nonguvernamentale (Festivalul "Periferic", Club 8, Revista "Timpul" s.a.), printre putinele institutii din Iasi care onoreaza capitolul "cultura" sunt centrele culturale ale Germaniei si Frantei, in colaborare, adesea, cu Biblioteca Centrala Universitara si British Council. Majoritatea celorlaltor institutii - dintre care unele de mare rezonanta simbolica pentru romani- au ramas inecate in rutina, mediocritate si provincialism.
Am citit cu mare interes si speranta programul noului guvern in domeniul culturii. Cu adevarat, depolitizarea, descentralizarea, transparenta, distribuirea onesta a resurselor, in primul rand printr-o licitatie de proiecte, sunt in masura sa conduca spre o dinamica reala, atat a managementului cultural, c