Cine nu respecta decizia care reglementeaza eliminarea celor patru zerouri din coada leului risca amenzi intre 10 si 30 milioane de lei
“Cel mai usor mi se pare sa zici un leu, in loc de zece mii de lei”, spune Mariana N., casiera la un magazin din zona Piata Unirii, unde se fac ultimele pregatiri pentru afisarea dubla a preturilor. Astazi incepe etapa de acomodare cu leul greu, afisarea dubla a preturilor in lei noi si vechi.
Conform legii, aceasta va fi facuta la locul de expunere a bunurilor, respectiv de prestare a serviciilor.
Timp de patru luni, romanii vor incerca sa se obisnuiasca vizual cu pretul in noua moneda. Leul nou va intra in buzunarele noastre dupa data de 1 iulie 2005. Piinea, frigiderul, benzina, ziarele, cartile, biletele de tramvai, toate vor avea, incepind de azi, un pret dublu afisat. Pina acum, autoritatile nu au lansat o campanie publica de informare cu privire la schimbarea banilor.
Legea 348, care reglementeaza eliminarea celor patru zerouri din coada leului, operatiune numita denominare, a fost publicata in Monitorul Oficial din 23 iulie 2004. Potrivit Legii denominarii, “leul nou” (RON) va fi unitatea monetara nationalaa a Romaniei si se va diviza in 100 de bani. Operatiunea de taiere a zerourilor va face ca un leu nou sa fie egal cu 10.000 de lei vechi.
Subdiviziunea monetara a leului nou va fi banul. Un leu nou va fi egal cu 100 de bani noi.
Ministerul Finantelor a emis Ordinul nr. 1840/2004 al Ministerului Finantelor Publice pentru aprobarea Precizarilor referitoare la unele masuri care trebuie luate pentru punerea in aplicare a Legii 348/2004 privind denominarea monedei nationale, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1247 din 23 decembrie 2004.
Documentul poate fi gasit pe pagina de Internet a bancii centrale, la adresa www.bnro.ro. El se gaseste in calupul