Casa de Credit Rural, institutia propusa de Ministerul Agriculturii pentru facilitarea creditelor agricole, va functiona mai mult ca o societate de binefacere decit ca o banca in toata regula.
Asa cum este conceputa de catre oficialii Ministerului Agriculturii, Casa de Credit Rural, institutia ce se vrea a fi ca o banca pentru producatorii agricoli, va functiona din banii fermierului pentru fermier.
Aceasta intrucit o parte din capitalul necesar constituirii bancii va fi asigurat de catre persoanele fizice sau juridice din domeniul agricol, iar creditele vor fi acordate cu prioritate membrilor asociati. „Banca va functiona dupa alte principii fata de celelalte banci comerciale. Va incerca sa promoveze principiul mutualitatii, al intrajutorarii.
Se va adresa in mod deosebit agricultorilor si mai apoi societatilor de prelucrare. Creditele vor fi acordate din capitalul bancii si din sursele puse la dispozitie de stat“, a precizat Aurica Stoica, consilier in cadrul Ministerului Agriculturii. Potrivit acestuia, Casa nu va atrage depozite de la populatie. Valoarea minima a capitalului va fi stabilita ulterior.
Garantii pe proiecte de afaceri
Pentru a putea accesa un credit de la Casa de Credit Rural, fermierii pot garanta si cu veniturile generate de investitia pe care doresc sa o faca. Agricultorul trebuie doar sa demonstreze ca afacerea pe care vrea sa o initieze este rentabila. De asemenea, creditele vor fi acordate pe termen scurt, de pina intr-un an, si pe termen mediu - pe o perioada de pina in cinci ani.
„In functie de cum se va dezvolta, probabil ca pe viitor se vor acorda credite si pe termen lung“. Nu in ultimul rind, potrivit proiectului de act normativ al legii creditului agricol, Fondul de Garantare a Creditului Rural si Fondul de Garantare a IMM-urilor vor acorda producatorilor agricoli ga