Constituţia României
stipulează independenţa justiţiei; totuşi, în practică, justiţia a rămas expusă influenţelor politice. Corupţia generalizată continuă să fie o problemă, deşi, iniţial, însă doar parţial, guvernul a făcut paşi pentru rezolvarea acestei chestiuni.
Parlamentarii şi aliaţii lor politici au cumpărat numeroase mijloace media în provincie. Potrivit unui studiu realizat de prestigioasă revistă Capital, în primăvara lui 2004, politicienii din PSD, partidul aflat la guvernare, deţineau şi controlau jumătate din staţiile locale de televiziune, fie direct, fie prin intermediari. Singura cale de supravieţuire a acestor posturi a fost reflectarea orientării politice a proprietarilor lor, ceea ce le-a permis să atragă mai multă publicitate pentru a-şi putea rezolva problemele financiare. Oamenii de afaceri din multe regiuni s-au ferit să-şi facă publicitate în mijloacele media independente, de teama unor represalii din partea autorităţilor financiare, ca urmare a presiunilor PSD.
Mass-media a relatat mai multe cazuri în care jurnalişti de la ziare locale au primit telefoane de ameninţare sau în care veniturile lor băneşti au fost subiectul unor investigaţii amănunţite după ce au dat în vileag presupuse ilegalităţi comise de oficialii locali.
Au existat cazuri în care jurnaliştii ce filmau diferite evenimente, inclusiv arestări sau anchete, au fost agresaţi de autorităţile locale. Astfel de incidente s-au petrecut în locuri publice, inclusiv în săli de instanţă; mass-media a relatat că de multe ori poliţia şi jandameria nu au intervenit. O serie de jurnalişti din provincie au continuat să se confrunte cu agresiuni verbale şi chiar cu un tratament violent din partea autorităţilor locale.
Aceste lucruri nu aparţin vre-unui ONG, unui grup de ziarişti sau societăţii civile, ci sunt spicuite din Raportul pentru Respectarea Drepturilo