Nemultumiti ca IS a sustinut PSD in campania electorala din 2004, democratii nu si-au trimis nici un reprezentant nici la Consiliul IS de la Johannesburg din octombrie, anul trecut, nici la Reuniunea Partidului Socialist European (PSE) de la Stockholm de saptamana trecuta.
Motivatia oficiala a ultimei absente a fost ca PD ar astepta, inca, explicatii din partea IS privind sustinerea PSD in alegerile din 2004.
Posibila intalnire a liderului PD Sorin Frunzaverde cu crestin-democratii germani, gruparea cea mai puternica din Partidul Popular European (PPE), a alimentat speculatiile potrivit carora PD ar cam vrea sa o rupa cu socialistii si sa se indrepte spre polul popular european.
In acelasi timp, PSD a sesizat comisia de etica a IS, solicitand excluderea PD din Internationala, pentru ca ar fi incalcat Carta Etica a IS, potrivit careia partidele social-democrate din aceeasi tara nu au voie sa se atace. Democratii clujeni nu par speriati de perspectiva vreunor sanctiuni din partea IS. In ceea priveste optiunile personale, ele sunt impartite intre socialisti si populari.
Puterea este un argument hotarator pentru IS
„Suntem si vom ramane membri cu drepturi depline in Internationala Socialistaâ€Â, a comentat, transant, presedintele interimar al PD, Emil Boc, stadiul actual al relatiilor dintre PD si IS.
El nu se sfieste, totusi, sa reproseze, din nou, socialistilor europeni comportamentul lipsit de fair-play, in opinia sa, din momentul in care au decis sa sprijine PSD in dauna PD, in campania electorala din 2004. „Trebuia sa ceara sa nu ne atacam intre noi, atunci cand PSD era acuzat de coruptie.
Trebuia sa le ceara sa termine cu coruptia, nu sa-i sustina in continuareâ€Â, comenteaza Boc faptul ca IS ar putea fi deranjat de atacurile PD la adresa PSD. Chestionat de catre ZIUA d