Dupa 15 ani de la Revolutie, arhivele fostei Securitati, aflate in "custodia" Serviciului Roman de Informatii, vor fi predate pentru verificari CNSAS. Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a decis ieri ca primele doua treimi din arhivele detinute de SRI sa fie predate, in cel mai scurt timp, Consiliului National pentru Studierea Arhivelor fostei Securitati. Restul de dosare vor fi verificate pentru a se stabili in ce masura pot fi declasificate si trimise, la randul lor, institutiei conduse de Gheorghe Onisoru.
De asemenea, CSAT a decis declasificarea arhivei ICE "Dunarea", aflata in arhiva Serviciului de Informatii Externe. Decizia vine dupa solicitarea in acest sens facuta Consiliului de catre presedintele PUR, Dan Voiculescu.
Liderul umanist a adresat, la mijlocul lunii februarie, o scrisoare sefului statului, in calitatea acestuia de presedinte al CSAT, prin care solicita sa se dispuna verificarea existentei si, daca este necesar, desecretizarea din arhiva SIE a oricaror documente care il pot eventual privi direct.
"Tot ce doresc este ca, prin accesul liber al opiniei publice la aceste date, sa se puna capat, o data pentru totdeauna, acuzelor nefondate care imi sunt aduse, in mod repetat, de ani de zile", afirma Voiculescu in scrisoarea trimisa presedintelui Traian Basescu, precizand ca se refera la acuzatiile potrivit carora ar fi fost ofiter de Securitate, ca ar avea legatura cu presupusele conturi secrete ale lui Nicolae Ceausescu sau ca ar fi pagubit statul roman prin neplata unor marfuri catre fosta Intreprindere de Comert Exterior Dunarea. Dupa 15 ani de la Revolutie, arhivele fostei Securitati, aflate in "custodia" Serviciului Roman de Informatii, vor fi predate pentru verificari CNSAS. Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a decis ieri ca primele doua treimi din arhivele detinute de SRI sa fie predate, in cel mai scurt timp, Consiliului Nati