Presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii (ANRC), Ion Smeeianu a adresat ieri o scrisoare deschisa premierului Tariceanu in care se spune ca decizia Guvernului de a schimba modalitatea de revocare a conducerii transforma institutia intr-una "eminamente politica".
"Ridicand garantiile de independenta ale conducerii ANRC, executivul demonstreaza ca doreste sa isi subordoneze puterea de decizie a Autoritatii, dand un semnal negativ unei piete aflate in plina dezvoltare, investitorilor (...) si organismelor europene", se arata in documentul adresat premierului Tariceanu de catre presedintele ANRC.
ABROGARE
Executivul a abrogat, la sfarsitul saptamanii trecute, o prevedere a Ordonantei de urgenta 79/2002, care stabilea ca presedintele si vicepresedintele ANRC pot fi revocati de catre premier, pentru incalcarea legii in domeniu sau pentru o condamnare penala prin hotarare judecatoreasca definitiva.
Prin modificarea procedurii, presedintele si vicepresedintele Autoritatii vor putea fi revocati din functie de presedintele Romaniei, la propunerea premierului.
REACTIE
Guvernul a explicat decizia prin faptul ca prevederea respectiva se afla in contradictie cu Legea 90/2001 privind organizarea si functionarea Executivului si a ministerelor. Legea mentionata prevede ca revocarea din functia de membru al Guvernului se face de presedintele Romaniei, prin decret, la propunerea premierului.
"Nu cunosc care au fost ratiunile "urgentei" ce trebuia sa fundamenteze decizia de a adopta o asemenea ordonanta, al carei articol unic nu vine decat sa inlature garantiile de independenta intrinseci statutului unui arbitru impartial al pietei de comunicatii electronice", afirma seful ANRC in documentul citat.
Presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii (ANRC), Ion S