Firmele care au datorii catre bugetul de stat sau bugetul asigurarilor sociale vor fi executate silit, aceasta fiind ultima solutie pentru recuperarea banilor.
Primul pas a fost facut la sfarsitul saptamanii trecute cand s-a procedat la blocarea conturilor a aproximativ 500 de firme, urmand ca in cazul in care acestea nu-si platesc datoriile sa se impuna sechestru asigurator asupra bunurilor si, in final, sa fie executate silit.
Problema este considerata de maxima importanta pentru actuala guvernare de vreme ce a fost discutata, ieri, in sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, iar presedintele Traian Basescu a tinut sa anunte, personal, masurile ce vor fi aplicate datornicilor.
Aceasta nu este, insa, singura problema asupra careia membrii CSAT s-au oprit in prima lor sedinta de la schimbarea puterii. Coruptia, subiectul principal al intalnirii ce a durat peste cinci ore, a fost considerata una dintre cele cinci amenintari la adresa securitatii nationale, iar lupta impotriva acestui flagel va fi unul dintre pilonii viitoarei strategii la acest nivel. Traian Basescu a prezentat "mutarile" pe care actuala putere le-a avut in vedere. In primul rand, a precizat el, s-a procedat la decuplarea firmelor clientelare de la sursa bugetara din care-si alimentau conturile si s-a pus accent pe respingerea aparitiei noii clientele. Mai mult, desi legea permite in anumite situatii atribuirea de contracte din bani publici fara licitatie, s-a decis ca aceasta exceptie sa fie anulata. Toate contractele de acest gen vor fi alocate doar in urma licitatiilor.
Traian Basescu considera ca in acest fel se va elimina una dintre sursele coruptiei la nivel inalt. De altfel, seful statului a precizat ca nu va mai accepta, de acum incolo, etichetari de genul "Romania - tara corupta", indiferent din partea cui vin.
"Orice politician vest-european va fi luat