Studentii vor fi nevoiti, dupa primul an de studiu, sa mai treaca printr-un concurs de admitere pentru a urma specializarea dorita. In plus, daca vor sa aiba dubla specializare, vor beneficia de una gratuita de la buget, iar pe a doua o platesc.
Noile reglemetari impuse in invatamintul superior de ministrul Educatiei aduc modificari la care studentii nici nu se gindeau. Tinerii care in acest an vor sustine examen de admitere la o facultate nu vor mai opta, ca in anii trecuti, de la bun inceput pentru specializarile pe care sa le urmeze.
Ei vor fi admisi pe un anumit domeniu de studiu si in primul an vor invata lucruri generale, urmind ca apoi sa aleaga o specializare.
Conteaza anii precedenti
„Vor avea un trunchi comun pentru fiecare ramura, trebuie evitate specializarile din primul an de studiu. Dupa un an sau chiar doi, ei pot opta pentru o specializare”, spune Ioan Mihailescu, presedintele Consiliului National de Evaluare si Acreditare Academica (CNEAA).
Dar, pentru ca exista posibilitatea ca unele specializari sa fie foarte cautate de studenti, iar numarul de locuri sa nu fie de ajuns pentru toti, ei trebuie sa treaca printr-un concurs de admitere la specializarea dorita. „Concursul va putea consta in performantele obtinute de student in anii precedenti.
In functie de optiuni, dar si de mediile din primii ani de studiu, vor putea intra la specializare”, a mai spus Mihailescu.
A doua specializare, contra cost
In cazul in care studentii vor sa urmeze doua specializari, ei vor fi nevoiti sa plateasca una dintre ele. Astfel ca, din toamna, tinerii vor putea urma pe locurile subventionate de la buget o singura specializare. „Pentru fiecare specializare, studentii vor da examen de licenta si vor avea doua diplome de licenta.
Ministerul Educatiei si-a rezervat dreptul