De astazi, un euro va costa numai 3 lei si 64 de bani, iar preturile din magazine vor fi exprimate
in moneda actuala si in leul greu, cu 4 zerouri in minus, conform ordonantei care reglementeaza denominarea monedei nationale.
Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), a marcat, ieri, printr-o conferinta cu reprezentantii bancilor, startul campaniei de informare a publicului cu privire la denominarea leului.
Operatiunea se va petrece in mai multe etape. Prima incepe astazi si consta in afisarea de preturi duale, timp de patru luni, pana la data la care leul greu va intra efectiv in buzunarele romanilor, la 1 iulie 2005. Dupa aceasta data, moneda actuala va circula in paralel cu noua emisiune pana la 31 decembrie 2006. La 1 ianuarie 2007, puterea circulatorie a leului actual va inceta. Doar puterea circulatorie, pentru ca vechea moneda nu-si va pierde puterea de cumparare. Ea va putea fi schimbata la sucursalele BNR si la ghiseele bancilor fara a se percepe comision pana la data de 31 decembrie 2009.
Nu dati buzna la banci, ca este timp
In plus, BNR va cere Parlamentului ca preschimbarea actualelor insemne monetare sa poata fi facuta pe termen nelimitat, a spus, ieri, Isarescu.
"Nimeni nu trebuie sa fie stresat de un anumit termen de preschimbare. Nu trebuie sa va ingramaditi la banci. Bancnotele vechi au valoare. Nimeni nu le va modifica raportul de schimb", a subliniat guvernatorul.
O circulara BNR care a pus la punct ultimele amanunte legate de denominare a impus zilele de 30 iunie si 1 iulie, zile lucratoare nebancare. Asadar, bancile nu vor lucra cu publicul. Activitatea cu clientii in cele doua zile ramane insa la latitudinea fiecarei institutii bancare. Bancile vor incepe sa primeasca noii bani in mai.
Preturile in leul nou sunt mai mici si la propriu, si la figurat
Guvernat