De ieri, comercianţii au fost obligaţi să afişeze preţurile atât în lei, cât şi în lei noi, iar listele de cursuri valutare publicate de BNR, precum şi cele afişate de băncile comerciale au apărut în cele două variante de cotaţii. Pentru unele angajate, înlocuirea cartonaşelor cu altele noi a însemnat o muncă solicitantă, pe care au început-o încă de săptămâna trecută, cu scopul de a reuşi să se alinieze obligativităţii de afişare a preţurilor vechi şi noi în paralel începând cu data de 1 martie.
“Am lucrat vineri şi sâmbătă şi nu a fost uşor, pentru că între timp trebuia să ne ocupăm şi de clienţi… În week-end de obicei sunt mai mulţi şi ne-am obişnuit să fim foarte atenţi la cei care se pretează să fure de la noi, în general obiectele mărunte şi multe care le avem expuse, a căror lipsă nu o putem observa imediat, decât atunci când e prea târziu”, spune Monica Vasluian, vânzătoare la un raion de accesorii.
Cea mai mare bătaie de cap i-a încercat pe comercianţii de produse farmaceutice, de bijuterii şi obiecte de decor. “Cred că am lucrat o săptămână la schimbatul preţurilor. Avem o grămadă de bijuterii de argint, obiecte decorative argintate şi seturi de pahare din sticlă şi porţelan, toate laolaltă în acelaşi raion. Pentru noi este o noutate acest lucru, dar ne vom obişnui pe parcurs şi cu asta”, spune Laura Câmpean, vânzătoare la raionul de bijuterii.
Până la începutul lui iulie, când intră în circulaţie noua monedă, atât clienţii cât şi vânzătorii vor avea timp destul pentru a se obişnui cu leul nou şi noile valori ale produselor de pe piaţă.
Pastila nu are preţ
Cu o mică problemă se confruntă farmaciştii, care obişnuiau să comercializeze medicamente şi la bucată. Dacă preţul unei cutii de medicament antigripal costă 27.500 lei, preţul nou este 2,75 lei. La două zeci de bucăţi incluse în cutie, unei pastile îi revine o valoare de 0