Europa pune in garda Romania. Bucurestiul are drum liber catre Uniunea Europeana doar daca ii indeplineste toate obligatiile asumate fata de Bruxelles. "Romania trebuie sa demonstreze pana la 1 ianuarie 2007 ca poate sa-si respecte angajamentele. Aceasta este prioritatea prioritatilor", a declarat ieri, la finalul vizitei in Romania, comisarul pentru extindere Olli Rehn.
La incheierea negocierilor cu UE, Romania a acceptat 11 clauze suplimentare, a caror neindeplinire poate duce la amanarea cu un an a aderarii. Este vorba de patru angajamente in domeniul Concurentei si ajutorului de stat si sapte referitoare la Justitie si Afaceri Interne.
In acest ultim caz, Bucurestiul se angajeaza sa continue reforma sistemului judiciar, sa asigure independenta justitiei si sa lupte eficient impotriva coruptiei, mai ales a celei la nivel inalt.
"Guvernul roman are hotararea de a rezolva aceste probleme. Numaratoarea inversa a inceput si fiecare zi, saptamana sau luna conteaza. Nu trebuie sa se mai piarda vremea", a avertizat Olli Rehn.
Comisarul pentru extindere a adaugat ca toate progresele Romaniei vor fi strict monitorizate de Comisia Europeana, care va prezenta rapoarte in acest sens Parlamentului European, dar si autoritatilor romane. "Cred ca se vor face progrese suficiente astfel incat sa nu fie nevoie de invocarea clauzei de salvgardare", a apreciat oficialul european.
Cat priveste un posibil vot negativ al Parlamentului European, la 13 aprilie, fapt ce ar face imposibila semnarea la sfarsitul aceleiasi luni a tratatului de aderare, Olli Rehn exclude, deocamdata, acest scenariu. "Este normal intr-o democratie sa existe puncte de vedere divergente. Stim ca exista foarte multa aprobare, dar si dezaprobare in legatura cu aderarea Romaniei in 2007.
Parlamentul European isi va baza insa votul pe raportul obiectiv si neutru al