Cine sunt cei care ne conduc? Ce fel de viaţă duc domniile lor? Respectă principiile şi normele pe care le promovează sau am avut şi avem de-a face cu oameni care se dedublează permanent în faţa opiniei publice, dar şi în viaţa personală? Aşa a fost, oare, întotdeauna?
Media din zilele noastre ne arată frecvent cazuri de politicieni corupţi până în măduva oaselor, imorali, aroganţi şi grobieni. Nu de puţine ori, o parte a media şi a opiniei publice se indignează şi critică asemenea personaje, iar o altă parte a media reacţionează în sens contrar, luând apărarea celui "victimizat". O face la comandă. Evident, politică (şi probabil contra cost), într-o încercare disperată de a mai "repara" ceva din imaginea şifonată a celui în cauză. E sarea şi piperul vieţii noastre de zi cu zi. Adică circ, dar fără pâine… Pâine e mai puţină. Dacă pe cei care ne conduc azi îi cunoaştem, le ştim calităţile şi năravurile, precum şi "sforţările" pe care le fac pentru a părea altceva decât ceea ce sunt cu adevărat, ce ştim oare despre cei care au condus destinele României în urmă cu 40-50 de ani ? Se aseamănă cei de ieri, cu cei de azi?
Misogin… si nu prea
Gheorghe Gheorghiu Dej, membru marcant al PCR, a fost un politician versat, care a văzut şi a trecut prin multe. În tinereţea sa revoluţionară, mai precis în timpul grevelor de la Griviţa din februarie 1933, Dej a fost arestat. Intrat la puşcărie, la scurt timp soţia l-a părăsit şi, culmea tupeului, s-a măritat cu un poliţist. A simţit, probabil, nevoia de stabilitate, de siguranţă… N-avea de unde să ştie ce om important avea să ajungă fostul ei soţ. Deşi avea şcoală puţină şi cam pe sărite, Dej era un personaj cu intuiţie, înzestrat cu o inteligenţă nativă, fiind apreciat chiar şi de "tătucul" Stalin care, la un moment dat, spectator atent asupra luptei pentru putere care se ducea la Bucureşti, l-a ales pe Dej să co