Din cele 11 conditii impuse pentru aderare, Ollie Rehn a insistat ieri, in cadrul conferintei de presa sustinute la finalul vizitei de doua zile in Romania, in special asupra acelora care vizeaza capitolul Justitie si Afaceri Interne. Restructurarea justitiei si reducerea coruptiei reprezinta, in opinia succesorului lui Guenther Verheugen, ?prioritatea prioritatilor?, iar Comisia Europeana va monitoriza respectarea calendarului stabilit in vederea realizarii acestor obiective. ?Vreau sa ma aflu in permanenta legatura cu guvernul roman?, a afirmat Ollie Rehn, care la capitolul plusuri a mentionat cresterea economica,? dezvoltarea sistemului democratic si stabilitatea politica.
Lista lui Rehn
Comisarul european pentru extindere a declarat ca, in cadrul intilnirii pe care a avut-o cu presedintele Basescu, s-a discutat ?in linii generale? si despre anumite cazuri in care exista suspiciuni privind comiterea unor fapte de coruptie. ?Am primit o lista a cazurilor de coruptie aparute in mass-media din Romania, dar nu am discutat in detaliu deoarece nu este treaba comisarului european sa analizeze aceste lucruri, ci a politiei judiciare si a autoritatilor romane?, a declarat Rehn. Comisarul european a evitat sa ofere detalii suplimentare legate de cazurile aduse in discutie, afirmind ca lasa justitiei dreptul sa se pronunte. (Adriana Tomasevici)
Borrell: "Nu sintem detectivi"
?Ceea ce am numit coruptie continua sa fie o problema pentru Romania?, a afirmat ieri presedintele Parlamentului European, spaniolul Josep Borrell Fontelles, intr-un discurs tinut in fata Camerelor reunite ale Parlamentului Romaniei. El s-a declarat partial de acord cu cererea presedintelui Traian Basescu ca europarlamentarii nu trebuie sa foloseasca termenul de ?coruptie? la modul general. Borrell a fost insa mult mai nuantat in conferinta de presa care a urmat discu