Tinerii de azi care vor să iasă din anonimat şi să ţină pasul cu moda fie îşi fac un tatuaj, fie preferă să-şi pună un inel în buric sau în sprânceană, iar cei mai excentrici – în limbă sau în nas. Moda bijuteriilor "montate" pe piele (body piercing) i-a cucerit şi pe mureşeni.
În Târgu Mureş există un singur salon de piercing, în cartierul Dâmbu. Chiar şi cei mai excentrici găsesc aici piercingul preferat şi artistul care să îl aplice. Doi tineri şcoliţi prin Ungaria, Germania şi Belgia au decis că o afacere de acest gen ar fi binevenită, atât pentru buzunarelor lor cât şi pentru tinerii mureşeni. Şi au avut dreptate, în ultimii ani afacerea s-a dovedit a fi una profitabilă. "Piercingurile sunt mici bijuterii care dau clasă şi stil. Sunt solicitate atât de bărbaţi cât şi de femei fără prejudecăţi", spune George, unul dintre artişti. A monta un cercel nu cere doar sânge rece şi ochi de doctor, ci şi o precizie greu de imaginat, pentru că un cercel aplicat necorespunzător poate duce un client direct pe patul de spital, cu complicaţii grave.
Nu există "prea ciudat"
Pentru fiecare zonă a corpului, "meşterii" mureşeni folosesc piercinguri diferite, din titan sau oţel chirurgical. Fiecare este aplicat cu ustensile de unică folosinţă, mănuşi chirurgicale în condiţii de igienă impecabile. Locul în care va fi aplicat piercingul este anesteziat cu spray sau cremă anestezică. Operaţia în sine durează câteva secunde, cu tot cu montajul cercelului: se prinde pielea între degete sau cu un forceps, se găureşte, după care se introduce bijuteria. Pentru nas sau arcadă, George foloseşte un pistol special, cu care aplică direct cercelul dorit.
"Se cer în toate locurile, atât în limbă cât şi în sfârc, dar cel mai des ne este cerut piercingul în buric", spune George. Clienţii vin cu cele mai neobişnuite dorinţe, poate cea mai ciudată este aplicarea unui cercel