Consiliul Concurentei a constatat ca, desi au beneficiat de ajutor de stat, 91 de firme din zonele defavorizate nu au facut investitii. Alte 100 au primit ajutoare de stat mai mari decit permitea legea. Presedintele Consiliului Concurentei, Mihai Berinde, declara ca, deocamdata, pentru societatile in cauza, s-a luat masura interzicerii acordarii altor ajutoare de stat.
Daca firmele respective vor fi sau nu obligate sa dea si banii inapoi nu se stie inca. “Vom analiza fiecare caz in parte. In general este vorba de sume mici, iar prima masura ce se impunea era sa stopam ajutoarele de stat”, spune Berinde.
Agentii economici din zonele defavorizate au primit, in perioada 2003-2004, ajutoare de stat in valoare de 2.559 de miliarde lei. In urma unei verificari realizate de Consiliul Concurentei, s-a constatat ca pentru realizarea de investitii firmele din aceste zone au primit 1.595 de miliarde lei, si pentru crearea de locuri de munca 20,8 miliarde lei.
De asemenea, societatile din zonele defavorizate au beneficiat de scutiri de la plata taxelor vamale pentru importul de materii in valoare de 870,6 miliarde lei. Acest tip de ajutor de stat nu se mai acorda incepind din 20 februarie 2005. La sumele respective s-au adaugat fonduri nerambursabile in valoare de 72,6 miliarde lei.
Hunedoara nu va mai fi “defavorizata”
Consiliul Concurentei a verificat peste 1.900 agenti economici, beneficiari de ajutoare de stat, cu activitate in zonele defavorizate, avind ca domenii de activitate industria prelucratoare (exploatarea si prelucrarea lemnului, confectii, textile, fabricarea produselor de patiserie, constructii metalice, lucrari de constructii si instalatii, comert etc.).
Potrivit raportului Consiliului Concurentei, agentii economici din zonele defavorizate care au beneficiat de ajutoare de stat au realizat investit