Iesirea vehementa a sefului statului, care a cerut luni ca Romania sa nu mai fie etichetata in mod generalist ca tara corupta, pare sa fi avut un efect imediat. Presedintele Parlamentului European, spaniolul Josep Borrell Fontelles, s-a plasat ieri pe aceeasi frecventa cu Traian Basescu,
cu unele rezerve. El a aratat, in plenul celor doua Camere ale Legislativului de la
Bucuresti, ca acest flagel exista, dar trebuie identificat si individualizat in formele
sale concrete.
Cu toate acestea, oficialul european si-a nuantat afirmatia, avertizand, intr-o conferinta de presa, ca PE “nu poate sa dea numele si prenumele coruptilor, pentru ca institutia nu este nici agentie de detectivi particulari, nici Politie”. “Pozitia Parlamentului European reflecta, totusi, o stare de lucruri care trebuie corectate.
Ele au fost constatate de ceva vreme si nu au fost eliminate”, a mai spus Borrell la aceeasi conferinta, la care a participat si fostul premier Adrian Nastase.
Discursul presedintelui Legislativului UE in fata deputatilor si senatorilor romani a cuprins si alte referiri la subiectul coruptiei.
“Ceea ce se cheama «coruptie», inteleasa ca functionarea ineficienta si contrara statului de drept a administratiei, continua sa fie o problema pentru Romania (...)
Suntem de acord cu dumneavoastra ca acest termen nu trebuie utilizat pentru a califica intreaga tara. Trebuie insa rezolvata problema in manifestarile sale concrete”, a declarat Josep Borrell.
El s-a mai referit si la vocile din PE contrare aderarii Romaniei la UE, subliniind ca nu poate exista o unanimitate in acest sens in forul de la Strasbourg.
“Apreciez, totusi, ca in Parlamentul European exista o majoritate favorabila tarii dumneavoastra, desi nu pot sa anticipez rezultatul votului”, a precizat oficialul.
„In istorie, uneori se castiga, alteori