Primaria Cluj-Napoca asteapta avizele Ministerului Culturii si Cultelor pentru a semna primele contracte de vanzare-cumparare a spatiilor comerciale, conform Legii 550. Primarul Emil Boc a solicitat, personal, saptamana trecuta, la Bucuresti, eliberarea avizelor prin care ministerul accepta vanzarea spatiilor din centrul istoric, care nu sunt considerate monumente istorice.
"Sunt 26 de dosare trimise la Bucuresti de Directia Judeteana pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cluj care si-a dat acceptul pentru vanzarea acestor spatii. Cinsprezece dintre ele sunt in zona de protectie sau in cladiri considerate monumente istorice.
De aceea asteptam ca Bucurestiul sa hotarasca daca este de acord cu vanzarea si renunta la dreptul de preemptiune pentru ca aceste spatii sa poata fi vandute", a declarat seful serviciului mass-media din Primarie, Raimonda Boian. Demersul, in forma sa actuala, este putin deconcertant.
Logic ar fi fost ca lista cu spatiile sa fie trimisa spre analiza la minister, inainte de negocieri si de aprobarea vanzarii prin hotarare de Consiliu Local (CL). In schimb, s-a mers in sens invers si, daca ministerul nu isi da avizul, vanzarea ar putea fi blocata. "Imediat ce voi obtine acest aviz de la minister voi semna primele contracte de vanzare-cumparare a acestor spatii.
Vrem ca oamenii sa simta, in sfarsit, ca acele spatii au devenit proprietatea lor, ca pot investi in liniste, ca se pot simti in siguranta", a declarat, optimist, primarul Emil Boc care e convins ca nu va intampina nici o dificultate in obtinerea avizelor.
O lege de pomina
Legea 550 aparuta in 2002 stabileste cadrul juridic pentru vanzarea spatiilor comerciale si a celor de prestari de servicii, proprietate privata a statului, aflate in administrarea consi