Nivelul contrafacerilor in domeniul proprietatii intelectuale a ajuns la cote astronomice, de 65-70 la suta, a declarat, ieri, Dan Docan, presedintele Asociatiei Romane pentru Combaterea Contrafacerilor (ARCC), cu ocazia seminarului "Contrafacerea in domeniul industriei muzicale".
Pirateria constituie deja o mare problema in tara noastra, estimarile ARCC aratand o rata a pirateriei de 65 la suta pentru software de afaceri, 97 la suta pentru jocurile de computer, 56 la suta in domeniul muzicii si 55 la suta pentru pirateria video. “In Romania, piratarea CD-urilor a devenit o afacere prospera pentru contrabandisti. Din totalul pietei muzicii existente acum in Romania, muzica piratata acopera peste 50 la suta. Ceea ce inseamna ca din 10 CD-uri, 7 sunt piratate”, a avertizat Dan Docan. Conform statisticilor, in ultimii doi ani, vanzarile din industria muzicala au scazut cu 15 la suta, numai in anul 2003, o treime din CD-urile cu muzica, in valoare de 5,4 miliarde de dolari, fiind piratate. Muzica straina este piratata intr-un procent de 80 la suta, iar cea autohtona, de 50 la suta. Metodele de contrafacere sunt deja la indemana tuturor. Astfel, CD-urile fie sunt copiate, fie inregistrate cu melodii descarcate de pe Internet. De aici si aparitia multor melodii si filme inainte de lansarea lor oficiala pe piata. ARCC arata ca proprietarii de drept si casele de discuri pierd anual 25 de milioane de euro din comercializarea ilegala a muzicii porduse de acestia, expuse la tarabe si in magazinele mari. Profitul obtinut intr-un singur an pe piata neagra este estimat de ARCC la 50 de milioane de euro.
Dar ceea ce este si mai grav este ca pirateria este incurajata in primul rand de consumatori, care, pentru un pret mai mic, nu se mai uita la marca. De aici si teoria ca rata pirateriei este invers proportionala cu nivelul de trai dintr-o tara. Asadar, in Austria, de e