"In perspectiva, cursul de schimb se va stabiliza de la sine, la un nivel al competitivitatii economiei romanesti.
Banca Nationala a Romaniei si Ministerul Finantelor au datoria sa previna fluctuatiile majore ale cursului", ne-a declarat Varujan Vosganian, presedintele Comisiei de buget, finante din Senat, atragand atentia asupra faptului ca, in ultima perioada, cursul a avut oscilatii de pana la 10-15%.
Ieri, senatorii si deputatii Comisiilor de buget, finante l-au audiat pe guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, solicitandu-i aplicarea unei politici de impartire in mod corect a riscurilor intre autoritati si producatori, respectiv exportatori.
Guvernatorul Mugur Isarescu le-a spus parlamentarilor ca BNR dispune de resurse pentru a interveni masiv pe piata valutara, insa o astfel de masura are si efecte nedorite. "Daca mediul politic si de afaceri va solicita interventia masiva a BNR, o putem face, dar cu anumite costuri", a declarat Isarescu, refuzand sa dea alte detalii.
El a dat asigurari senatorilor si deputatilor ca, intr-un viitor apropiat, cursul se va stabiliza si nu vom mai asista la fluctuatii foarte mari ale monedei nationale. "Adevarata problema nu este nivelul cursului si al dobanzilor, ci nivelul la care Romania este competitiva pe plan international", a subliniat guvernatorul BNR dupa intalnirea cu membrii Comisiilor de buget, finante.
Isarescu a raspuns punctual la intrebarile parlamentarilor, explicand ca situatia actuala se datoreaza intrarilor masive de euro pe piata.
In ce priveste situatia exportatorilor, datele BNR releva ca in ianuarie 2005, comparativ cu ianuarie 2004, exporturile au crescut cu 20% si ca alte industrii care se restructureaza, cum ar fi, de exemplu, sectorul de echipamente, masini, au avut evolutii pozitive in prima luna a anului.
In consecinta, este