CUTREMURUL - FURIA PAMANTULUI Cladiri care altadata erau mandria Bucurestiului au ajuns pe lista imobilelor incadrate in clasa I de risc seismic. Sunt asa-numitele blocuri cu "bulina rosie".
CARMEN PLESA
PE BULEVARD. Blocul Patria, care se aflape lista cladirilor cu probleme, a fost construit in 1929 Centrul Bucurestiului, asa cum il vedem astazi (Bulevardul Magheru, Bulevardul Nicolae Balceascu, Calea Victoriei), a inceput sa se ridice in anii dintre cele doua razboaie mondiale. Marii industriasi construiau apartamente de lux, birouri pentru firme - cladiri cu multe etaje, concepute dupa ultima moda in Europa. Numai ca, la acea vreme, in Romania nu prea existau norme seismice, cand venea vorba de constructii. Primele astfel de norme au aparut abia in 1943. Multe din cladirile care odinioara erau faima "Micului Paris" au ajuns astazi pe lista imobilelor incadrate in clasa I de risc seismic si care prezinta pericol public. Adica au structura atat de afectata, incat la un cutremur care trece de 7 grade nu prea au sanse sa reziste. Desi beneficiaza de o serie de avantaje finaciare pentru consolidare, o buna parte din locatarii acestor cladiri refuza acest lucru. Motivele sunt disconfortul provocat de "santier", lipsa banilor, incapatanarea si de multe ori dezinteresul.
MAGHERU. La numarul 20, pe Magheru, lipit de cladirea Teatrului "Nottara", e unul din imobilele introduse pe lista cu "bulina rosie". Nu ca aceasta bulina ar fi undeva la vedere. Mai mult, Ana Ionescu, presedinta asociatiei de locatari, sustine ca blocul a fost trecut dintr-o eroare pe lista cladirilor periculoase. "Nu cred ca trebuie sa existe pe acea lista pe motive ca: "imobilul se afla pe bulevard, lipit de un teatru la care vine multa lume". Cel care a facut expertiza cladirii a spus ca blocul e din 1935. Noi am gasit acte care arata ca e din 1946", spune Ana Ione