Punerea in circulatie a leilor noi se va realiza treptat, in cantitati limitate, la 1 iulie 2005, noile insemne monetare putand fi gasite numai la ghiseele sistemului bancar, urmand ca, dupa adaptarea ATM-urilor, sa poata fi eliberate si prin intermediul acestora, conform BNR, citata de Rompres. Adaptarea aplicatiilor informatice si calibrarea ATM-sorterelor si aparatelor de schimb valutar ale bancilor comerciale vor fi posibile numai dupa 1 iulie 2005. Pentru adaptarea aplicatiilor informatice ale bancilor comerciale, BNR are in vedere solutia declararii a doua zile lucratoare (29 si 30 iunie 2005) ca fiind zile cu program special de decontare.
Institutiile de credit vor fi alimentate cu noile insemne monetare incepand cu luna iunie 2005.
Noile bancnote si monede vor fi depozitate in tezaurele institutiilor bancare, putandu-se folosi numai de la 1 iulie 2005. Inregistrarea duala a preturilor, incepand cu 1 martie 2005, implica adaptarea soft-ului aparatelor electronice de marcat pentru ca pe bonul emis sa apara pretul atat in ROL, cat si in RON.
BNR considera ca aparatele electronice de marcat nu trebuie inlocuite, ci doar adaptate noilor cupiuri.
Soldurile conturilor deschise de institutiile de credit si Trezoreria statului la BNR (conturile LORO) vor fi convertite in lei noi la data de 30 iunie 2005.
Punerea in circulatie a leilor noi se va realiza treptat, in cantitati limitate, la 1 iulie 2005, noile insemne monetare putand fi gasite numai la ghiseele sistemului bancar, urmand ca, dupa adaptarea ATM-urilor, sa poata fi eliberate si prin intermediul acestora, conform BNR, citata de Rompres. Adaptarea aplicatiilor informatice si calibrarea ATM-sorterelor si aparatelor de schimb valutar ale bancilor comerciale vor fi posibile numai dupa 1 iulie 2005. Pentru adaptarea aplicatiilor informatice ale bancilor comerciale, BNR are in vede