Numărul soldaţilor americani omorâţi în Irak de la invadarea ţării, în martie 2003, a ajuns la 1500. Ultima victimă s-a înregistrat la sud de Bagdad, în provincia Babil, care face parte din aşa numitul “Triunghi al morţii”, denumit astfel din cauza atacurilor frecvente declanşate de mişcarea de insurgenţă împotriva trupelor coaliţiei. Soldatul, aparţinând Corpului de Infanterişti Marini, a fost ucis miercuri, în timpul unei misiuni de cercetare. Din totalul celor 1500 de morţi, 1140 au pierit în urma unor acţiuni ostile. Cel puţin 1030 dintre aceştia au decedat după 1 mai 2003, când preşedintele George Bush a anunţat încheierea operaţiunilor militare în Irak. De asemenea, dim martie 2003, peste 11 500 de militari americani au fost răniţi.
Acţiunile insurgenţilor au continuat în forţă şi ieri, când două maşini capcană au explodat în apropierea Ministerului irakian de Interne din estul Bagdadului. În urma incidentului cel puţin doi poliţişti şi-au pierdut viaţa, iar alte 15 persoane au fost rănite. Potrivit unui purtător de cuvânt al ministerului de interne, "forţele irakiene au foslosit arme automate pentru a împiedica cele două maşini să ajungă la principalul baraj situat în faţa clădirii. Pierderile sunt minime deoarece maşinile nu au ajuns lîngă baraj".
Ca urmare a continuării valului de violenţe, guvernul interimar irakian a anunţat prelungirea stării de urgenţă pe întreg teritoriul ţării, cu excepţia zonelor locuite de kurzi, până la sfârşitul lunii martie. Starea de urgenţă, introdusă în urmă cu patru luni, include restricţii de circulaţie pe timpul nopţii şi permite autorităţilor să opereze arestări fără mandat.
Ioan BUTIURCĂ
Numărul soldaţilor americani omorâţi în Irak de la invadarea ţării, în martie 2003, a ajuns la 1500. Ultima victimă s-a înregistrat la sud de Bagdad, în provincia Babil, care face parte din aşa numitul “Triunghi