Ieri, la Ministerul Finantelor, se mai faceau inca retusuri la textul Ordonantei de urgenta privind modificarea Codului Fiscal. Actul normativ va trebui sa includa cresterile de impozite convenite cu Fondul Monetar International.
DuminIca trecuta, premierul Calin Popescu Tariceanu anunta ca textul proiectului de modificare a Codului Fiscal va fi adoptat in sedinta de guvern de a doua zi. Nu s-a intimplat asa. Explicatia data de reprezentantii Executivului este aceea ca actul normativ nu este finalizat si ca foarte probabil va fi gata pina la sedinta urmatoare, care va avea loc azi.
Numai ca ieri, textul se afla inca la Ministerul Finantelor, ceea ce inseamna ca se mai faceau retusuri. In aceste conditii, este putin probabil ca in sedinta de azi guvernul sa dezbata si sa aprobe respectivul act.
In urma negocierilor din luna ianuarie cu FMI au fost convenite majorari la unele impozite, cum ar fi cele pe dobinzile bancare, pe cistigurile la bursa, ambele de la 1% la 10%, sau pe tranzactiile imobiliare ale persoanelor juridice de la 10% la 16%. Ca noutate, din acest an vor fi impozitate tranzactiile imobiliare ale persoanelor fizice, cu 10%. Toate se vor aplica incepind cu 1 aprilie.
Practic, Executivul mai are aproape o luna sa finalizeze proiectul de modificare a Codului Fiscal.
Cota unica devine si mai unica
Din luna ianuarie a anului viitor cota unica va deveni si mai unica, in sensul ca se vor uniformiza impozitele la 16%. Asta presupune alte noi majorari, adica aducerea acelor cote de impozit de la 10% la 16%. Mai mult, premierul a dat de inteles recent ca de la 1 ianuarie 2006 ne paste o noua transa de impozite. Si, conform schemei, aceste noi dari vor sari direct la valoarea cotei unice.
Din 2006, se stie ca va incepe impozitarea terenurilor agricole, precum si fiscalizarea agriculturii.