Majoritatea companiilor care au publicat rezultatele financiare preliminate pentru anul 2004 au inregistrat cresteri ale cifrelor de afaceri si ale profiturilor. Investitorii par sa fi anticipat performantele financiare ale acestora, astfel ca nu am asistat la evolutii importante ale cotatiilor.
Cresterea cotatiilor bursiere nu a fost insotita de cresteri corespunzatoare ale indicatorilor financiari, astfel ca putine companii mai inregistreaza valori sub zece ale indicatorului PER (pret pe profit pe actiune).
Acest lucru demonstreaza, inca o data, ca principalii factori care au determinat evolutia pozitiva a Bursei in ultima perioada sunt de natura politica si macroeconomica: politica economica promovata de noul guvern, evolutiile de pe piata monetara si cea valutara, dar mai ales masurile anuntate ce vizeaza in mod direct piata bursiera.
Domeniile cu cele mai mici valori ale indicatorului PER sunt sectorul chimic si cel de masini-unelte si inginerie, care au valori apropiate, 13,74 si 13,75. Pentru ca Banca Romana pentru Dezvoltare si Petrom nu au raportat inca rezultatele financiare preliminate pentru anul 2004, domeniul financiar bancar si cel petrolier nu au fost incluse in analiza.
Fiind cele mai mari companii din respectivele domenii, ele influenteaza foarte mult rezultatele. Una dintre exceptii este Artrom Slatina, al carui PER este 4,51. De altfel, rezultatele financiare inregistrate in 2004 au pozitionat producatorul de tevi din Slatina in fruntea clasamentelor realizare in functie de diferiti indicatori economici.
Astfel, cifra de afaceri a crescut cu 123%, dupa ce in anul 2003 isi dublase valoarea fata de anul precedent, iar profitul net a crescut de la opt miliarde de lei, cat a fost in 2003, la 120 de miliarde in 2004.
Societatea a inceput sa-si imbunatateasca indicatorii financiari o