VIATA MEA E UN ROMAN EXPERIENTA - Sandel Bora e considerat de cunoscatori drept cel mai bun scafandru de pe Dunare O viata petrecuta mai mereu pe apa sau, mai degraba, sub apa. O lupta pe viata si pe moarte cu adancurile ei, pentru a-i scoate din gheare tot ceea ce ea aduna in curgerea sa. Oriunde in tara. Sandel Bora, socotit pe buna dreptate cel mai bun scafandru roman de pe Dunare, este cel care a reusit sa scoata din apa cavoul de fier numit "Mogosoaia". VASILE ARCANU
EROARE. Inca mai exista legenda conform careia pasagerul "Mogosoaia" (in centrul imaginii), acest "Titanic" autohton, ar fi fost scos la suprafata de macaralele de mare forta "Atlas" si "Vulcan" Se numara printre putinii cu experienta in ranfluarea navelor fluviale. Cu alte cuvinte, a scos din Dunare nave de pasageri, remorchere, impingatoare, slepuri, ceamuri si barje. A participat si la scoaterea la suprafata a navei "Mogosoaia". Cu siguranta, marturiseste el, ar fi putut realiza si ranfluarea navei "Rostock" numai ca romanilor le-a lipsit o macara plutitoare de mare⦠Cam astea sunt coordonatele celui mai bun scafandru roman de pe Dunare.
MOBILIZAREA. "Era in septembrie â89, mai exact pe data de 10, cand, dupa ce pasagerul "Mogosoaia" s-a scufundat, urmare a lovirii cu un convoi de nave bulgaresti, in dreptul Milei 79, la Cotul Pisicii, cum este cunoscuta zona, am fost trimisi de SCN Giurgiu, sa-l scoatem la suprafata", isi aminteste Sandel Bora. "Mogosoaia" fusese inghitita de ape in doar cateva minute... "Tragedia s-a petrecut la primele ore ale diminetii, iar pe seara am primit semnalul de mobilizare. Aveam o nava speciala pentru astfel de operatiuni, "Salvator 3-4", o nava de tip cataraman, care din pacate astazi nu mai exista, probabil ca a fost vanduta la fier vechi... Am pregatit, asa cum preciza si ordinul, echipamentul de mare adancime."
Nimeni nu cunostea