Dacă peştii exotici, păsările sau reptilele nu vă atrag, câinii şi pisicile vi se par o prea mare investiţie de timp şi bani, atunci, fără îndoială, vă va încânta un cobai. Excelente animale de companie, porcuşorii de Guineea (pe care-i cunoaşteţi, mai degrabă, sub denumirea de cobai) sunt foarte blânzi, uşor de întreţinut, necesită un spaţiu mic şi, foarte important, sunt extrem de simpatici, ceea ce le face o prezenţă agreabilă într-o familie. Pe de altă parte, unul dintre marile dezavantaje ale cobailor este că sunt foarte susceptibili la boli de piele, care se şi tratează foarte greu.
În habitatul natural, porcuşorii de Guineea, trăiesc în grupuri, motiv pentru care şi în captivitate se vor simţi mult mai bine dacă au parteneri. Menţinerea contactului olfactiv şi auditiv este foarte importantă pentru cobai, prezenţa partenerului având efect pozitiv asupra sănătăţii şi a comportamentului. Există, totuşi, câteva reguli care trebuie respectate, pentru că doi masculi adulţi, spre exemplu, nu se vor înţelege bine acelaşi spaţiu.
Procurarea porcuşorului
Pentru a achiziţiona un porcuşor de Guineea, vă puteţi adresa atât magazinelor specializate, gen "Pet-shop", cât şi la micii crescători. În privinţa asta nu vă pot da sfaturi prea multe sau prea valoroase, deoarece oriunde aţi apela riscuri exista, mai ales dacă nu sunteţi un cunoscător în materie. Poate din acest motiv vă recomand să apelaţi la sfatul unui medic veterinar, care vă va îndruma şi vă va sfătui cu privire la micul companion.
Când cumpăraţi un Porc de Guineea trebuie să-l alegeţi cu grijă pentru a evita ulterioare probleme şi vizite la veterinar. Este bine, de asemenea, să vă decideţi asupra anumitor lucruri, cum ar fi rasa şi sexul. Masculii de obicei sunt mai neastâmpăraţi, mai distractivi, în timp ce femelele sunt mai calme, mai cuminţi, mai sperioase şi mai sentimentaliste. @N_