În perioada următoare preţul pâinii ar putea creşte, ca urmare a renunţării la subvenţia pentru depozitarea grâului de panificaţie.
Până acum, producătorii erau subvenţionaţi cu 2 euro la tonă în prima lună de depozitare şi un euro începând cu a doua lună. Totodată, H.G. 1046/2004 prevedea că perioada maximă de depozitare se putea extinde până la 8 luni. În prezent, prin H.G. 104/2005, durata a fost a redusă la 7 luni, iar ministrul Gheorghe Flutur a anunţat că intenţionează să renunţe la această subvenţie. Fostul ministru al Agriculturii, Ilie Sârbu, şi-a exprimat temerea că această măsură ar putea duce la creşterea preţului la pâine şi, implicit, la toate produsele de panificaţie. Acesta acuză noua conducere că “ia măsuri care lovesc direct în cetăţeni, făcându-i să scoată mai mulţi bani din buzunar”. O altă măsură recent anunţată a fost reducerea bonurilor valorice oferite de stat de la 2,5 milioane la 1,5 milioane pentru culturile de primăvară.
La nivelul judeţului Mureş a fost depozitată o cantitate însemnată de grâu de panificaţie, circa 6.600 de tone. Renunţarea la această subvenţie ar putea să nu afecteze, totuşi, preţul produselor de panificaţie. Directorul Societăţii Agricole Sălcud, Iclăuş Liviu, ne explică de ce: “Nu ştiu dacă va creşte sau nu preţul pâini, pentru că preţul grâului este în scădere. Dacă în vară un kilogram costa 5.200 de lei, acum se vinde cu 4.500. În plus, o mare cantitate de grâu vine şi de la import. Oricum, renunţarea la subvenţie ne va afecta, fără îndoială. Dacă ne gândim şi că preţul îngrăşămintelor creşte în continuare, imaginea nu e cea mai fericită”. Nici directoarea adjunctă a Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Emilia Trăşculescu, nu ne-a putut lămuri: “Părerea mea e că agenţii economici vor stabili preţul. Eu, ca funcţionar, nu pot să prevăd dacă va creşte sau nu preţul pâinii”. Până la urmă,