La Clinica II Ortopedie Traumatologie din cadrul Spitalului Clinic Judetean nr. 1 din Timisoara, o echipa de chirurgi a efectuat in premiera un autotransplant de condrocite umane realizat pe matrice solida, tridimensionala (Hyalograft C). MAGDA MARINCOVICI
AVANTAJ. Prin noua tehnica se evita amputarea piciorului Interventia chirurgicala, premiera in tarile balcanice, rezolva cu succes leziunile articulare de cartilaj si permite astfel reconstructia zonelor de cartilaj deteriorate, ca urmare a unor traumatisme sau a unor afectiuni degenerative ce frecvent conduc in final la amputare.
Pacientul supus acestei interventii este un barbat in varsta de aproximativ 40 de ani, care a suferit un grav traumatism la genunchi. Pentru pacient, aceasta interventie reprezinta unica solutie in afara amputarii membrului inferior. Metoda consta in utilizarea unui cartilaj obtinut prin bioinginerie Hyalograft C in laborator, prin culturi de celule care sunt crescute pe o matrice realizata din microfibre.
NOUTATE. Procedeul aplicat de echipa de chirurgi timisoreni, coordonata de profesorul doctor Dan V. Poenaru, este de ultima ora. El a inceput sa fie folosit din anul 1999, numarul pacientilor tratati cu Hyalograft C in Italia, Austria si de curand in Germania ajungand la peste 3.400.
Astfel, Romania este printre putinele tari europene - si prima din zona Balcanilor - care beneficiaza de o biotehnologie de varf, capabila sa rezolve cu succes defectele de cartilaj, cu dificultati postoperatorii minime. Cartilajul obtinut cu ajutorul bioingineriei de ultima ora, Hyalograft C, permite scurtarea timpului de operatie la aproximativ 30 minute, prin artrotomie, si chiar mai putin, prin artroscopie, comparativ cu tehnicile folosite anterior.
Potrivit specialistilor, autotransplantul de condrocite umane realizat pe matrice solida, tridimensionala (Hyalograf