Competitia pe segmentul de retail si dorinta BNR de a majora procentul creditarii in lei in detrimentul celei in valuta au determinat o serie de banci sa micsoreze dobanda la creditele in moneda nationala sub pragul psihologic de 20%.
Ultima micsorare a dobanzii de interventie (dobanda de politica monetara, cum o intituleaza mai nou banca centrala) operata de BNR a atras dupa sine un nou val de scadere a dobanzilor bancare. Pe langa micsorarea dobanzilor la depozitele populatiei in banci, dobanda de interventie de 15,75% a antrenat si o scadere a dobanzilor la creditele in moneda nationala.
Daca, pana acum, de dobanzi sub 20% pe an se bucurau doar cateva credite ipotecare/imobiliare acordate de Alpha Bank, ING Bank si CEC, din luna martie, si creditele pentru nevoi personale contractate prin BCR si Raiffeisen Bank se vand la dobanzi de 18,5% si 19% pe an.
Astfel, la creditele pentru nevoi personale, Flexi-Credit contractat de la Raiffeisen Bank, dobanda scade de la 26% la 19% pe an (DAE este 25,21%, calculat pe un termen de 5 ani), iar pentru creditele imobiliare (inclusiv cele pentru constructia de locuinte) de la 23% la 19% pe an.
Banca Comerciala Romana (BCR) a mers chiar si mai departe si a lansat un nou credit pentru nevoi personale, in lei, cu un plafon maxim de 10.000 echivalent euro. Creditul se acorda pe o perioada de pana la zece ani si are o dobanda variabila de 18,5% pe an. Pentru acest tip de credit, banca nu solicita avans sau girant.
„Evolutia descrescatoare a ratelor dobanzilor la creditele in lei se datoreaza politicii bancii de a oferi preturi care sa urmeze evolutiile recente de pe piata monetara interbancara, in asa fel incat creditarea in lei sa devina cat mai convenabila pentru clientii nostri.
Pe de alta parte, spre deosebire de creditele in valuta, preferate chiar si de per