Daunele pe care compania VA Tech trebuie sa le plateasca Hidroelectrica pentru oprirea grupurilor retehnologizate de la Portile de Fier I in urma unor defectiuni se ridica la peste trei milioane de dolari,
a declarat, marti, Codrut Seres, ministrul Economiei si Comertului.
"Probabil daunele pe care le vom recupera de la compania elvetiana sunt situate intre trei si patru milioane dolari. In acest moment, ei au pus la dispozitie un program de remediere a defectiunilor, pe baza caruia Hidroelectrica a calculat pana in prezent aceste sume", a adaugat Seres. Ministerul Economiei a anuntat, la inceputul lunii februarie, ca au fost constatate defectiuni la Hidrocentrala Portile de Fier I, la doua din grupurile modernizate de compania VA Tech Hydro.
Contractul de retehnologizare al Hidrocentralei Portile de Fier I a fost aprobat de Guvern in 1997 si semnat la 30 octombrie 1997, intre CONEL si firma Sulzer Hydro.
Sulzer s-a angajat sa finanteze integral lucrarea, iar plata urma sa fie realizata prin exporturi de energie electrica. Ulterior, Sulzer Hydro a fuzionat cu VA Tech Elin, devenind VA Tech Hydro.
Compania este implicata si in reabilitarea Hidrocentralei Portile de Fier II. Lucrarile au inceput in anul 2002 si vor fi finalizate in 2012. Puterea grupurilor va creste de la 27,5 MW la 33 MW. De asemenea, la aceste proiecte contractantul a garantat cresterea eficientei de la 91 la suta la 93,4 la suta.
La Portile de Fier I lucrarile au inceput in 1997, finalizarea fiind preconizata pentru luna august a acestui an, puterea instalata pe fiecare grup urmand sa creasca de la 174 MW la 200 MW.
Defectiunile au fost cauzate de lipsa specificatiilor tehnice
Defectiunile celor doua grupuri retehnologizate ale Hidrocentralei Portile de Fier au fost cauzate de lipsa unor specificatii tehnice, care trebuiau furniza