Romania se situeaza printre tarile cu cel mai scazut nivel al salariului pe ora de munca, fiind devansata de Macedonia, Lituania si Bosnia-Hertegovina, se arata intr-un clasament care cuprinde 48 de tari europene, intocmit de Federatia Angajatorilor Europeni (FedEE).
Potrivit studiului, Romania se afla pe locul 41 al clasamentului, cu un salariu minim de 24.566 de lei pe ora (aproximativ 0,68 euro) si cu o valoare maxima 848.957 de lei/ora (aproximativ 23 euro).
Cele mai mici salarii orare sunt platite lucratorilor debutanti in domeniul serviciilor, in timp ce presedintii de companii au cele mai ridicate retributii.
La un nivel mediu se situeaza salariile directorilor generali si sefilor de departament din cadrul firmelor, care sunt remunerati cu 116.690 lei/ora (aproximativ trei euro).
Studiul remarca o diferenta semnificativa intre nivelul de salarizare al celor care ocupa functii de conducere si cei din pozitiile inferioare. In Germania, de exemplu, diferenta este de peste 380 de euro, de la 9 euro pe ora pentru un angajat debutant si 390 de euro pentru presedintele unei companii.
Cele mai mari salarii medii sunt inregistrate in Danemarca. La polul opus in clasamentul FedEE se situeaza Moldova, unde salariul pe ora de munca este de 61 de ori mai mic decat in Danemarca.
La intocmirea clasamentului a fost luat in calcul nivelul mediu al salariilor orare inregistrate la 1 februarie 2005.
Federatia Angajatorilor Europeni a fost fondata in 1989 cu sprijinul financiar al Comisiei Europene si reuneste companii internationale cu activitati in mai multe state europene.
Salariul minim pe economie, unul de subzistenta
Salariul minim pe economie este acum de 3.100.000 de lei, ceea ce reprezinta aproximativ 80 de euro, un nivel infim fata de salariul minim de referinta fixat de Organizatia Internationala a Muncii la 500 de