Parohia Romano-Catolica "Sf. Mihail" a cerut evacuarea galeriei, in urma unui proces intentat Consiliului Local si finalizat cu o sentinta a Curtii de Apel Cluj, data in 26 ianuarie 2005. Pana in anii ’50, respectivul spatiu a apartinut Bisericii catolice. Fara nici o negociere, Parohia a cerut o chirie de 4.000 de euro lunar, bani pe care UAP nu ii poate plati.
Situatia in care se gaseste acum cea mai mare filiala a Uniunii Artistilor Pastici din Romania (dupa cea din Bucuresti), de a-si pierde galeria expozitionala, datorita unor "scapari" mai mult sau mai putin voite din partea unor factori responsabili din fosta administratie a Primariei clujene, va fi adusa cunostintei Minsterului Culturii, administratiei prezidentiale, precum si Conferintei
Episcopilor Catolici din Romania. Dar se prefigureaza si redeschiderea procesului privind legalitatea actului de proprietate al parohiei catolice clujene privind pentru parterul imobilului de pe strada Iuliu Maniu 2-4. Reamintim ca, in spatiul respectiv, din 1968, functioneaza Galeria UAP Cluj, fostul Fondul Plastic, in baza unui contract de inchiriere cu Primaria.
"Ne aflam intr-un moment de cumpana in continuitatea functionarii galeriei. Fondul divergentelor este o situatie neclara, incerta, creata intre Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca, Parohia Romano-Catolica si Uniunea Artistilor Plastici din Romania", spune pictorul Ioan Sbarciu, presedintele UAP Cluj.
Totodata, el cere ca Primaria din Cluj, cu care a reinnoit inca din aprilie, anul trecut, contractul de inchiriere pentru respectivul spatiu, pe inca 5 ani, sa se implice la modul serios in rezolvarea cazului.
Spatiul a intrat in administrarea Primariei clujene, respectiv in proprietatea statului roman, in urma unui schimb imobiliar efectua