Companiile au inceput sa analizeze ce pregatiri si ce cheltuieli vor fi facute pentru schimbarea sistemelor informatice in vederea trecerii la leul greu. Insa, cand vine vorba de actori mari, precum bancile, lucrurile nu sunt pe deplin clarificate.
Dan Oancea, director consultant Oracle, este de parere ca nu vor exista probleme prea mari pentru companiile care isi vor planifica din timp trecerea la leul greu. Pentru cei care au integrata o solutie la cheie, cele mai multe resurse se vor consuma in perioada de teste. „Este vorba de un management al riscului.
Resursele cheltuite vor fi, pe de o parte, interne, pentru a verifica testele de migrare in paralel a bazelor de date, si, pe de alta parte, de natura tehnica, unde noi vom oferi consultanta prin specialistii nostri“, spune Oancea. Pentru clientii Oracle, updatarea solutiilor de baza va fi gratuita, insa pentru consultanta tehnica companiile vor plati cateva zeci de mii de euro.
In functie de complexitatea solutiei, aceasta suma poate creste, cheltuielile suportate de companii fiind stabilite in urma negocierilor purtate cu Oracle. Teoretic, companiile mici si mijlocii nu vor avea cheltuieli pentru updatarea software-ului. „Noi oferim contracte de abonament care include atat asistenta tehnica, cat si actualizari legislative ale programelor.
Persoanele care au acest gen de abonament vor beneficia, ca parte din abonament, de trecerea la leul greu. Pentru aceste companii, cheltuielile vor fi zero“, precizeaza Paul Paschievici. Celor care au uitat sau nu au vrut sa achite acest abonament, nu le ramane decat sa-si plateasca abonamentul pe un an, de 120 de euro, pentru a putea avea software-ul la zi.
Cheltuieli semnificative vor avea marile lanturi de magazine. Cei de la Carrefour Romania se pregatesc pentru denominare inca de acum trei luni. Andreea Mihai, dir