Ieri, Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) a facut publica sinteza controlului privind activitatea Teatrului National "I.L.Caragiale" Bucuresti in perioada 2001-2004. "Controlul nu releva aspecte de ordin penal. Nu am constatat pana acum ca s-au comis fraude", a declarat secretarul de stat Ioan Onisei, in cadrul conferintei de presa de la MCC. "Modul cum au fost cheltuiti banii de catre conducerea Teatrului este insa ineficient ", a adaugat Onisei.
Constituita prin Ordinul MCC nr. 2512/19.01.2005, cu scopul de a realiza un control administrativ si financiar la Teatrul National, ca urmare a demisiei lui Dinu Sararu, Comisia de Control formata din reprezentanti ai MCC, Directiei pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National a Municipiului Bucuresti si ai Primariei Capitalei a dat verdictul.
"Institutia a angajat cheltuieli mai mari decat prevederile bugetare alocate prin fila de plan.
A fost incalcata disciplina financiara ca urmare a angajarii cheltuielilor peste creditele bugetare aprobate, fapt care atrage raspunderea conducerii institutiei", se arata in documentele puse la dispozitia presei.
Cat priveste eficienta actului managerial, proiectele interesante au ramas nefinalizate. La verificarea activitatii in domeniul resurselor umane, s-a constatat ca numai in 2004, in coniventa cu MCC, s-au rulat patru organigrame, s-au numit si s-au schimbat oameni din diferite posturi de conducere, ajungandu-se la situatii cel putin aberante, in care nimeni nu mai stia cu cine sa colaboreze, de cine sa mai asculte.
Lucrul acesta s-a facut insa deliberat, dupa principiul “Dezbina si stapaneste!”, a spus Ioan Onisei, "ca Dinu Sararu sa aiba controlul absolut asupra oamenilor si institutiei. Un exemplu concludent in privinta gestiunii scandaloase a banilor publici (TNB fiind subordonat financiar Ministerului Culturii), privind eficienta pr