De zece sedinte interbancare, piata valutara este deosebit de calma, volumul tranzactiilor fiind mai mic de 300 milioane euro, sau chiar 200 milioane, asa cum s-a intamplat acum doua zile.
"Multa lume sta in expectativa, iar o parte isi linge ranile dupa interventia masiva din februarie a BNR, crede un dealer bancar. Pe de alta parte, volumul vanzarilor de valuta la casele de schimb a scazut semnificativ, in timp ce cererea din piata depaseste zilnic oferta exportatorilor".
Cursul mediu al euro a coborat de la 3,6538 la 3,6503 lei, iar cel al dolarului de la 2,7878 la 2,7749 lei.
Actuala evolutie a cursului s-ar putea schimba brusc in cazul in care oferta se va majora. O astfel de situatie este asteptata pentru finele lunii, inceputul lui aprilie.
Ramane de vazut daca BNR va mai cumpara valuta, avand in vedere ca la finele lui februarie rezervele sale valutare se situau la nivelul a 12.007,7 milioane euro, iar rezervele internationale (valute plus aur) depaseau 13,11 miliarde euro.
Cresterea de 738,8 milioane euro inregistrata in luna februarie 2005 a fost rezultatul urmatoarelor operatiuni: intrari de 1.414,2 milioane euro reprezentand cumparari ale bancii centrale din piata valutara, venituri din administrarea rezervei internationale, modificarea rezervelor minime in valuta constituite de bancile comerciale, cedari de valuta la rezerva statului si altele; iesiri de 675,4 milioane euro reprezentand plati rate si dobanzi scadente la datoria publica externa directa si garantata de MF, modificarea rezervelor minime in valuta constituite de bancile comerciale, plati cotizatii, comisioane bancare si altele.
Pe pietele internationale, euro s-a mentinut sub pragul de rezistenta de 1,3240 dolari, el fluctuand intre 1,3118 si 1,3163 dolari, in usoara crestere fata de miercuri. De zece sedinte interbancare, piata valutara este deosebit de c