Netradus în româneşte, după ştiinţa mea, Maestrul de ceai al marelui scriitor japonez Yasushi Inoué face parte din cărţile care pot determina un destin. A apărut în anul morţii autorului, 1991. Este romanul unui umil discipol al marelui Rikyu, maestrul cel mai reputat al preparării ceaiului, mort la sfîrşitul secolului al XVI-lea (prepararea şi servirea ceaiului era o ceremonie laică, de inspiraţie Zen, care ţintea, prin respectarea unui ritual riguros - rigoare care nu excludea totuşi inovaţia - să creeze un climat propice meditaţiei şi unei anumite sociabilităţi). Honkakubo nu încetează, în zecile de ani
care urmează scurtei perioade în care i-a fost dat să urmeze instruirea, să se întrebe: de ce a poruncit şogunul Hideyoshi lui Rikyu să se sinucidă; de ce n-a încercat acesta să se sustragă morţii? De ce au avut aceiaşi soartă urmaşii maestrului? - Nu voi avea perversitatea să reproduc răspunsul, numai sugerat în final, de Inoué. Cititorul trebuie să descopere singur misterul. Un singur lucru voi dezvălui: am avut impresia că lectura prelungită, reluată, a Maestrului de ceai ar fi un exerciţiu tot atît de folositor disciplinei mele interioare ca practica îndelungată, meticuloasă, a unui ritual religios. Ion VIANU mergi pe mîna mea
Netradus în româneşte, după ştiinţa mea, Maestrul de ceai al marelui scriitor japonez Yasushi Inoué face parte din cărţile care pot determina un destin. A apărut în anul morţii autorului, 1991. Este romanul unui umil discipol al marelui Rikyu, maestrul cel mai reputat al preparării ceaiului, mort la sfîrşitul secolului al XVI-lea (prepararea şi servirea ceaiului era o ceremonie laică, de inspiraţie Zen, care ţintea, prin respectarea unui ritual riguros - rigoare care nu excludea totuşi inovaţia - să creeze un climat propice meditaţiei şi unei anumite sociabilităţi). Honkakubo nu încetează, în zecile de ani
care urm