Cu doua zile inaintea alegerilor parlamentare din Republica Moldova, spiritele se incing la Chisinau. Presedintele in exercitiu, comunistul Vladimir Voronin, vorbeste de un atentat care s-ar pregati impotriva sa de catre serviciile secrete ruse si transnistrene. Opozitia, la rindul sau, spune ca Puterea o acuza pe nedrept ca ar pregati o revolta singeroasa.
Pe acest fond, apar informatii despre lideri ai lumii interlope moldovenesti care ar sprjini unele forte politice.
Protagonistii alegerilor din Moldova sint Partidul Comunistilor (PC), Blocul “Moldova Democrata” (BMD), Partidul Popular Crestin Democrat (PPCD), Partidul Social-Democrat (PSD), Uniunea “Patria-Rodina”, si Miscarea social-politica republicana “Ravnopravie” (“Egalitate”). Mai sint si alte partide minuscule, dar care nu au nici o sansa.
Analistii considera ca doar primele trei forte au sanse reale sa intre in viitorul parlament, dar nu exclud ca si PSD sa reuseasca.
PC este creditat cu rezultate cuprinse intre 30 si 60% PPCD cu procente intre 12 si 25%, iar BMD intre 12 si 25%.
Cifrele din sondaje sint criticate insa dur de analisti si sociologi care amintesc ca toate sondajele de pina in prezent au avut mari marje de eroare, uneori de circa 20%.
Un partid care, potrivit unor surse, ar avea sanse sa intre in noul parlament de la Chisinau este cel social-democrat, care in sondaje este creditat cu circa 4%, fata de 6% cit ii este necesar. PSD este preferat de PC pentru o alianta post-electorala in cazul in care va depasi pragul electoral.
La alegeri participa si mai multi independenti. Printre acestia, cel mai cunoscut este Andrei Ivantoc, membru asa-numitului grup Ilascu, si care este in continuare detinut la Tiraspol. Ivantoc trebuie sa obtina 3% din voturi pentru a accede in parlament, electoratul caruia i se adreseza apa