Maine vor avea loc la Bucuresti congresele PNŢCD si URR, in care urmeaza sa se ia decizia fuziunii dintre cele doua partide, pentru ca duminica, in cadrul unui congres comun, sa fie lansat la apa Partidul Popular Crestin Democrat (PPCD).
Dupa mai multe luni de tatonari si ratari, acest sfarsit de saptamana poate sa insemne lansarea, in sfarsit, a mult comentatului pol crestin-democrat roman, prin fuziunea intre PNŢCD si URR.
Partidul astfel constituit ar urma sa beneficieze din start de afilierea la Partidul Popular European, pe care o aduc zestre taranistii, dar si de prezenta in echipa de conducere a unor tineri deja formati intr-ale politicii, cum sunt cei din URR.
Amanare controversata
Congresul de fuziune ar fi trebuit sa aiba loc in 20 februarie, insa, cu o motivatie de-a dreptul hilara (conditii meteo nefavorabile), taranistii au amanat cu doua saptamani semnarea pactului.
Doua saptamani in care s-a negociat intens, pentru ca, desi ambele parti se aratau incantate de perspectiva fuziunii, negocierile au fost destul de dure.
Una dintre cele mai spinoase, dar si hilare, dispute s-a dus in jurul unui preambul la statut, in care taranistii doreau sa se mentioneze istoria si legatura dintre PNŢ si evolutia Romaniei.
Pe de alta parte, aceasta amanare a trezit suspiciuni din partea URR, care i-a banuit pe taranisti ca se folosesc de acest ragaz pentru a trata si cu alte formatiuni.
Abordarea pragmatica
Nu se indoieste nimeni ca piesa de baza in aceasa uniune este PNŢCD, in jurul caruia se vor grupa, mai intai URR, dupa care si celelalte formatiuni de sorginte crestin-democrata.
Totusi, prin insumarea procentelor pe care aceste partidulete le-au obtinut in alegerile generale, cristalizarea acestui pol nu ar fi reprezentat nici un castig pentru taranisti daca n