Sub presiunea Rusiei si a Transnistriei, Republica Moldova se pregateste pentru alegerile parlamentare din 6 martie. Vladimir Socor, senior fellow al Fundatiei Jamestown din Washington, analist al „Eurasia Daily Monitor“ si editorialist al „Wall Street Journal Europe“ a acceptat sa raspunda intrebarilor formulate de „Cotidianul“ pe aceasta tema.
Rep.: Credeti ca presedintele moldovean Vladimir Voronin va cistiga in popularitate in urma intilnirilor sale recente cu omologii din Ucraina si Georgia?
Vladimir Socor: Cred ca aceste intilniri vor adauga la popularitatea si prestigiul presedintelui Voronin, care sint, de altfel, fenomene reale in Republica Moldova. Daca popularitatea presedintelui nu a scazut, ci s-a mentinut constanta pe parcursul ultimului an, este anume din cauza reorientarii europene, reorientare care poate fi observata incepind cu mijlocul anului 2004.
Din acest motiv, Rusia incearca sa forteze o schimbare de regim in Republica Moldova.
Sondajele de opinie atribuie comunistilor in jur de 50% din voturi. Cum credeti ca va arata Parlamentul?
Potrivit sistemului proportional, daca Partidul Comunistilor obtine aproape 50% din voturi, va obtine peste 50% din numarul locurilor in Parlament. Intrebarea este daca acestia vor avea destule voturi incit sa desemneze noul guvern si sa il aleaga pe presedinte. E foarte greu de spus.
Intrebarea si mai grava este daca nu cumva Partidul Comunistilor se va scinda, sub presiunea Moscovei, izolindu-l pe Voronin si ducind la o situatie de disfunctionalitate, de farimitare a noului Parlament.
A intervenit Moscova in campania electorala din Republica Moldova?
O vreme se crease impresia ca infringerea Rusiei in Ucraina ii descurajase pe operatorii politici rusi sa intervina si in Moldova, asa cum planuisera. Totusi, la mijlocul lunii februarie, brusc, fara averti